Sådan finder du den perfekte familiebil
08 september 2020
Sådan finder du den perfekte familiebil
Autostol, barnevogn, legetøj, løbehjul, tasker og oppakning - børn fylder meget i en bil. Ikke nødvendigvis i sig selv, men på grund af alt det udstyr, der følger med. Og det kan hurtigt sætte en begrænsning for, hvad du selv har plads til af bagage, når alt børnenes udstyr er pakket i bilen.
Der er biler til alle, men at finde den bil, der passer lige til din families behov, kan godt være en udfordring. Det hjælper vi dig med og gennemgår her, hvad der kendetegner de forskellige familiebiler og gør dig opmærksom på, hvad du skal tænke over, når du kigger efter familiebil.
Hvad er din families behov?
Hvad er en god familiebil? Svaret afhænger af, hvem du spørger, fordi det varierer fra familie til familie. Derfor skal du tænke på, hvad din families behov er, når du vælger bil:
- Hvor mange er I, og planlægger I at udvide familien inden længe?
- Hvor store er børnene? Er der brug for plads til autostole i kabinen og barnevogn i bagagerummet?
- Hvad er jeres kørselsbehov? Skal I køre mange lange ture, eller skal bilen primært bruges til bykørsel?
- Kører I på campingferie, så I har brug for, at der er anhængertræk på?
For at skabe jer et overblik er det en god idé at skrive alle jeres behov ned i prioriteret rækkefølge. På den måde kan I lettere danne jer et billede af, hvad I har brug for, og hvad I prioriterer højest.
Plads – både i kabinen og i bagagerummet - er oftest det, børnefamilier prioriterer højt. Afhængigt af hvor mange børn der skal være plads til, og hvor store de er, vælger børnefamilier typisk biler med god komfort i kabinen, et stort bagagerum og en bil med godt sikkerhedsudstyr. Hvis du vægter sikkerheden i bilen højt, kan du læse en lille guide omkring de sikreste familiebiler.
Biltyper der egner sig godt som familiebil
Der findes flere forskellige biltyper, der egner sig godt til børnefamilier. De fire mest populære i den kategori er MPV, stationcar, SUV og hatchback.
MPV’en – den store familiebil
MPV er en forkortelse for Multi Purpose Vehicle. MPV’en har en rummelig kabine, hvor der ofte er mulighed for to ekstra sæder bagerst. Derudover har bilen et stort bagagerum med lav læssehøjde og store ruder, der giver børnene bedre udsyn. MPV’en ligner lidt en forvokset stationcar og egner sig godt til bilferier og lange ture. Fleksibilitet er essensen af denne biltype, og derfor kan større familier med flere end to børn have gavn af MPV’en. Sikkerheden er også i top, men prisen og brændstofforbruget er dog også tilsvarende højere sammenlignet med andre biltyper. Samtidig fylder bilen meget på vejen og kan være upraktisk til storbykørsel, hvor pladsen er trang.
Eksempler på MPV-modeller: VW Touran, Opel Zafira, Citroën Grand C4 Picasso og Ford C-Max.
Stationcar – den efterspurgte og økonomiske familiebil
Stationcaren kommer i mange varianter og priser og passer godt til familien med to eller max. tre børn. Den er rummelig, har en god loftshøjde på bagsædet og et stort bagagerum. Kørselsmæssigt ligger den som helhed bedre på vejen end MVP’en og SUV’en grundet dens lavere tyngdepunkt samt et mere aerodynamisk design. Stationcaren er en efterspurgt bil pga. balancen mellem plads, køreegenskaber og fornuftig brændstoføkonomi. En stationcar kan du få både i den billige ende og i den helt dyre luksusudgave. Oftest er den dog lidt billigere end en MPV, men til gengæld er biltypen heller ikke helt så rummelig eller fleksibel.
Vær opmærksom på, at en stationcar også kaldes for Sports Tourer (ST), Sportswagon (SW) og Station Wagon (SW) alt efter mærke.
Eksempler på stationcar-modeller: Peugeot 308, Skoda Octavia, Toyota Avensis, Opel Insignia, Ford Mondeo og VW Passat.
SUV – den komfortable og moderne familiebil
SUV’er er blevet enormt populære inden for de seneste år og det med god grund. SUV står for Sport Utility Vehicle og er typisk kendetegnet ved at have en rummelig og komfortabel kabine med et godt udsyn og overblik samt en høj indstigning. Den høje indstigning er mere ergonomisk for dig selv og gør det også nemt at hjælpe børnene ind på bagsædet sammenlignet med en stationcar eksempelvis. SUV’er fås i forskellige prisklasser – nogle som firhjulstrækkere – men alle med mulighed for høj sikkerhed. Brændstofforbruget er højere på grund af SUV’ens højde, og bagagerummet er mindre end i andre familiebiler, så hvis du kræver max. kapacitet i bagagerummet, skal du måske overveje en anden biltype.
Eksempler på SUV-modeller: Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Honda CR-V og Ford Kuga.
Hatchback – gode bagagemuligheder og sporty look
En hatchback er kendetegnet ved, at bagpartiet har en stor, skrå bagklap, der er hæftet på tagkanten og oftest går helt ned til kofangeren. Den store bagklap leder tankerne hen på en stationcar, men udformningen på en hatchback kan variere meget. Således fås de i mange størrelser og ofte i et mere sporty look. Du får ikke samme rummelighed som i nogle af de andre familiebiler, men på trods af det får du stadig gode bagagerumsmuligheder, da den store bagklap sikrer en nem indlæsning. Tilmed kan bagsædet lægges helt ned, så du får et ekstra stort bagagerum, der er meget anvendeligt, hvis du skal transportere større, ukurante genstande. Hatchbacken har altså en fin balance med både plads til passagerer og bagage og fungerer i de fleste udgaver godt til familier med højst to børn og to voksne.
Eksempler på hatchback-modeller: Hyundai i30, VW Golf, Ford Focus, Skoda Octavia, Opel Insignia og KIA Picanto.
Husk at prøvekøre bilen, inden du køber den
Husk altid at teste bilen, inden du køber den, uanset om den er ny eller brugt. Køber du en brugt bil, anbefaler vi altid, at du får lavet en brugtbilstest. 100% Autotjek er til for at skabe større sikkerhed og tryghed for dig som forbruger, når du køber brugt bil. Vi er et landsdækkende netværk på over 190 frie brugtbilsforhandlere fordelt i hele landet, så du kan altid finde en forhandler i nærheden af dig.
Hos 100% Autotjek hjælper vi dig med et trygt bilkøb. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her, eller kontakt os med det samme på tlf. 65 65 50 11.
Opsummering
- Skab dig et overblik over din families behov – prioritér, hvad der er vigtigst for jer.
- Hvad skal I transportere af udstyr? Barnevogn, kufferter, golftaske eller andre større genstande?
- Vær sikker på, at der er plads nok – både i kabinen og i bagagerummet.
- Tænk over, hvor længe I forventer at skulle have bilen – skal der være plads til flere, end I er nu?
- Hvis sikkerhed har høj prioritet for dig og din familie, så undersøg bilens sikkerhedsudstyr grundigt.
- Prøvekør altid bilen, inden du køber den, og hvis du køber brugt, så overvej, om du er tryg ved at handle selv, eller om du har brug for større sikkerhed og tryghed i handlen ved at få et 100% Autotjek stempel.
Er du stadig i tvivl om, hvilken bil du skal vælge til din familie? Så kan det være, du skal overveje at lease familiebilen i stedet, hvis din families behov kommer til at ændre sig. Du kan læse 5 gode grunde til at lease din familiebil her.