Ny bil? | Forstå de forskellige biltyper her

16 marts 2020

< Tilbage til artikler

Ny bil? Få hjælp til at forstå biltyperne her

Uanset om du er på jagt efter en ny eller brugt bil, så er et bilkøb en stor og vigtig beslutning. I denne artikel hjælper vi dig med at blive klogere på forskellige biler – både når det kommer til drivmiddel og biltype.

  • Inden du læser videre, er vores anbefaling, at du i første omgang finder ud af, hvad dit budget er. Når du har fastlagt, hvor mange penge, du har at købe en bil for, har du et godt og realistisk udgangspunkt at fortsætte din biljagt efter. 
  • Dernæst er det tid til at overveje, hvor meget plads, du har brug for. Skal der f.eks. være plads til en barnevogn, eller har du blot brug for plads til en lille computertaske og en madpakke? Skal du have plads til barnevognen, kan du læse mere om, hvilke biler, der har plads her.
  • Sammenlign med din nuværende bil – og spørg dig selv: Hvad er du glad for ved bilen? Hvad mangler du? Hvad kunne være rart at undgå? Er du f.eks. træt af den lave indstigning i din stationcar, skal du måske tage et kig på en SUV eller en Crossover.

Første step – hvilket drivmiddel skal få din bil til at køre?

Førhen kørte alle biler på benzin eller diesel, men særligt elbiler fylder mere og mere på de danske veje. De forskellige drivmidler har forskellige fordele og ulemper, så når du er på udkig efter en ny bil, er det vigtigt at overveje, hvad der vægter højest for dig.

Brændstofdrevne biler

Benzinbiler er ofte et fornuftigt økonomisk valg, hvis du ønsker en bil i de mindre prisklasser. De er gode og bedst egnede til bykørsel og kortere ture på under 30 minutter. Omvendt skal du huske at medregne, at benzin er dyrere end diesel.

Dieselbiler er gode til dig, der både kører langt og længe på motorveje – og har mindst mulig bykørsel og kø/tomgang. Det skyldes, at der på lange ture ikke er tid nok til at danne varme til dieselmotorens partikelfilter, så den ikke tager skade. Derudover er diesel billigere end benzin.

Læs mere om brændstofdrevne biler her.

Eldrevne biler

Elbiler, hybridbiler og plug-in hybridbiler har ofte lavere udgifter, da el er et billigere brændstof, og bilernes afgifter er lavere. Afhængig af hvilken bilmodel man sammenligner med, kan de i flere tilfælde være et dyrere valg i første omgang, men på sigt vil det ofte være et økonomisk fornuftigt valg.

Elbiler har en 100 % elektrisk drivlinje. De kører på strøm fra et genopladeligt batteri og en elmotor, så de er mere miljøvenlige. Deres rækkevidde er kortere end en benzin- eller dieselbil, så inden du køber en elbil, skal du overveje, hvor lang rækkevidde du har behov for. Mange elbiler har dog en fornuftig rækkevidde, og der er i dag ladestandere tilgængelige på mange arbejdspladser og i det offentlige.

Hybridbiler (og plug-in hybridbiler) er en bil med både en elmotor og en forbrændingsmotor, så den skal ikke tankes lige så ofte som en benzin- eller dieselbil. Den er derfor perfekt til dig, der drømmer om en mere miljøvenlig bil, men ønsker en backup, hvis den eldrevne rækkevidde bekymrer dig. En plug-in kan på samme måde som en elbil oplades med et kabel tilkoblet en ladestander. I en hybridbil bliver batteriet derimod opladet automatisk, når forbrændingsmotoren kører. Begge typer er særlig velegnet til bykørsel, og plug-in hybriden er også særdeles anvendelig til landevejskørsel.

Du kan læse mere om elbiler her og hybrid/plug-in hybrid biler her.

Se el- og hybridbiler til salg her.

Se alle biler til salg her.

Store overvejelser inden køb af bil

Inden du køber en ny bil, er det derfor værd at overveje følgende:

  • Kører du mest på motorvej, landevej eller i byen?
  • Hvor langt kører du dagligt? 
  • Hvor ofte kører du?
  • Hvor meget betyder brændstoføkonomien og driftsøkonomien for dig?
  • Hvad vægter højt for dig – lang rækkevidde eller grøn kørsel?

Andet step – Forstå de forskellige biltyper

Udover forskellige drivmidler er der også et hav af forskellige biltyper, der adskiller sig fra hinanden – både når det kommer til plads, indstigning og udseende. 

Har du også svært ved at finde hoved og hale i biltyperne? For hvad er forskellen på en SUV og en crossover egentlig? Det ser ud til, at de begge kan tage en tur ind over markerne i stedet for at blive på landevejen – men der er altså forskel på de to. Du kan her blive en lille smule klogere på de forskellige biltyper, så du har en fornemmelse af, hvad du skal kigge efter for at opfylde dine ønsker og behov.

SUV

En SUV er en terrængående bil med høj indstigning, høj siddeposition og godt udsyn. Den stammer fra 2. Verdenskrig og var oprindeligt i familie med pickuppen, men er nu blevet en populær personbil. 

SUV er en forkortelse af ordene Sport Utility Vehicle, og den minder mest om en krydsning af en pickup og en stationcar. Den kombinerer styrken fra en pickup med pladsen og rummeligheden fra en stationcar. Den er oftere højere og bredere end almindelige personbiler – men der kan dog være stor forskel på deres størrelse, så du burde kunne finde én, der matcher dit behov. Dens udseende er robust, og så kan den fås med firehjulstræk. 

Gode og populære eksempler på SUV’er er:

Stationcar

Stationcaren er nok bedst kendt som den klassiske familieslæde med plads til 5 personer og alt fra barnestole til hund og bagage. Den er kendetegnet ved et stort bagagerum, der ofte går i et med kabinen og har en forholdsvis lodret bagklap, der giver masser af plads i bagagerummet. Den er dog ikke kun velegnet som familiebil, men benyttes også flittigt som firmabil grundet den ofte meget høje sikkerhed og gode størrelse. 

Gode og populære eksempler på stationcars er:

Crossover (CUV)

Nu hvor SUV’en er lidt en krydsning af en stationcar og en pickup, hvad i alverden er en crossover så? En crossover er en smuk krydsning af den høje SUV, en hatchback og en stationcar. 

Den minder om SUV’en rent udseendemæssigt, men er ofte mere kompakt. Den har ligeledes en høj indstigning og siddeposition, som er endnu nemmere at tilgå grundet den lidt mindre opbygning. Den kan som hovedregel ikke fås med firehjulstræk, er ofte mere brændstofeffektiv, og så er bagenden typisk mere skrå. Der er altså endnu mere personbil over crossoveren end SUV’en. 

Gode og populære eksempler på CUV’er er:

MPV

MPV er en forkortelse for Multi Purpose Vehicle, hvilket på godt dansk betyder multifunktionskøretøj. MPV’en har fået sit fine navn af den simple grund, at det er en utrolig fleksibel bil, der er en krydsning af en stationcar og intet mindre end en minibus. Det skyldes, at den kan indrettes utroligt fleksibelt med masser af sæder – nemlig hele syv af slagsen, og så har den desuden godt med bagageplads. 

En MPV er således en praktisk og rummelig bil med masser af plads. Den er solid, har god komfort og er nem at stige ind og ud af pga. dens højde

Gode og populære eksempler på MPV’er:

Sedan 

Sedanen er kendetegnet ved at have en bagende, der er mere kantet, da bagruden går ned til selve bagklappen og ikke er en del af den ligesom ved en stationcar. Bagagerummet er derved adskilt fra resten af kabinen. En sedan kan have næsten samme størrelse bagagerum som en stationcar, men på grund af det anderledes design ved bagklappen er kubikmeterne i bagagerummet mindre. 

En sedan har typisk et elegant og strømlinet design samt god kørekomfort. Den er mindre rummelig end eksempelvis en stationcar, men har stadig en rummelig kabine og en fornuftig størrelse bagagerum. 

Gode og populære eksempler på sedaner:

Opel Vectra 

Seat Toledo

Tesla model 3

Hyundai Ioniq 6

Hatchback

En hatchback er måske den mest almindelige biltype på gaden. Den fås nemlig både som mikro- og minibil, hvor den særligt er populær, men også i de større mellemklassebiler. At en bil er en hatchback henviser til bagklappens udformning. En hatchback har en skrå bagklap, der går fra bilens tagkant og ned. Den skrå bagklap giver øget plads i bagagerummet. Modsat en sedan er bagagerummet her en del af kabinen. 

I en hatchback er der således en god udnyttelse af pladsen, og så er den ofte et godt økonomisk og praktisk valg til hverdagskørsel.

Gode og populære eksempler på hatchbacks:

Pickup

Du har uden tvivl set pickuppen i amerikanske film – og navnet kommer da også fra engelsk/amerikansk. Pickup er sammensat af de to engelske ord “pick” og “up”, som ganske enkelt betyder at samle op. Pickuppen er nemlig kendt for sit åbne lad, hvor varer og udstyr kan “samles op” og opbevares. Nogle pickups kommer med firehjulstræk, og disse benyttes ofte som varebil af f.eks. gartnere og landmænd. 

En pickup er en større bilmodel og har et robust udseende. Sammenlignet med mere almindelige biltyper fungerer den godt i dårligt terræn og har kun to forsæder.

Gode og populære eksempler på pickups: 

Coupé

En coupé er en bil, som navnet nærmest indikerer, der er kuperet med sin skrånende taglinje. Derudover er den også kendt for kun at have to sidedøre. 

Coupéen bliver ofte kaldt for en sportsvogn, har en stor bagklap samt et lækkert og elegant design. Den har ofte kun to siddepladser, men kan også fås med bagsæder på trods af den meget begrænsede plads, det kuperede design efterlader.

Gode og populære eksempler på en coupé:

Cabriolet

Du har helt sikkert set cabrioleterne drøne rundt på vejene, når sommersolen bager ned fra himlen. Cabrioleter er kendetegnet ved at være biler, hvor taget kan åbnes helt i form af en kaleche, der foldes ned eller rulles sammen. Der er ofte gjort plads til kalechen i bagagerummet eller i en fordybning bag bagsæderne, så den er let at opbevare på de solrige dage.

Cabrioleten har desuden ofte plads til fire personer og er derfor ikke en coupé eller sportsvogn med tag, der kan foldes ned, da disse typisk kun har plads til to personer. De findes i mange størrelser og prisklasser, så de henvender sig dermed ikke kun til klassen af premiumbiler.

Gode og populære eksempler på en cabriolet:

Tredje step – få rådgivning og prøvekør

Som vi nævnte i starten af artiklen, spiller faktorer som budget, plads, ønsker og andre behov ind, når man skal finde ud af hvilken bil, man skal købe. 

Vi har nu listet de vigtigste informationer om drivmidler og de forskellige biltyper op. Vi håber, det har givet dig en idé om, hvilke biler du skal undersøge, så du er godt klædt på til næste step. 

Sidste step handler nemlig om at få kigget nærmere på den eller de biltyper, der interesserer dig. Her er du altid velkommen ude i vores mange 100% Autotjek forhandleres forretninger. De står klar til at rådgive dig endnu mere i dybden og besvare dine spørgsmål. Her har du også muligheden for at prøvekøre forskellige bilmodeller – for hellere prøvekøre en for meget end en for lidt.

Se vores forhandlere her.

Vi håber, at du bliver 100 % glad for din kommende biltype!

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Den perfekte familiebil til barnevognen

11.11.2024

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Pas på dit aircondition- og klimaanlæg

14.11.2024

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Kør langt på literen med en brændstofeffektiv bil

14.11.2024

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

Gode apps til bilejere

14.11.2024

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel