Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?
17 februar 2020
Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?
Vinteren er ikke som den har været, den kan være lun og regnfuld og bedst, som du tror, at vinter bliver til forår, åbner himlen op midt i marts måned og ned daler de smukkeste snefnug og indhyller landskabet i et hvidt tæppe – måske bare for nogle timer og måske i flere dage. Det er virkelig ikke nemt at gennemskue, hvornår der skal sommerdæk på bilen, særligt når vejret laver unoder og giver fornemmelsen af forår før tid for så at vende på en tallerken.
Du har sikkert allerede stiftet bekendtskab med en masse tommelfingerregler for, hvornår du bør skifte fra vinterdæk til sommerdæk. For eksempel at det er en god idé at benytte sommerdæk mellem påske og oktober måned – men hvad så hvis påsken ligger mega tidligt eller sent?
Det perfekte tidspunkt at skifte til sommerdæk
Det er som udgangspunkt en god idé at slippe af med vintersutterne i april måned. Det skyldes at risikoen for, at der kommer sne og vejene er glatte af is falder. Du bør dog ikke bare skifte til sommerdæk, fordi kalenderen fra den ene dag til den anden skriver april. Du bør nemlig hovedsageligt være opmærksom på vejret og temperaturen i stedet. Sommerdækkene skal nemlig først på, når termometeret viser omkring 7° C hele døgnet rundt. Det betyder nemlig, at risikoen for isglatte veje er væk og højst sandsynlig ikke gør sit indtog igen før til efteråret.
3 gode grunde til at skifte til sommerdæk
Ja, hvorfor overhovedet skiftet til sommerdæk? Tanken om at lade vinterdækkene side på, til forårsregn og blæst er forsvundet, og det bliver rigtig sommer, har sikkert strejfet dig. Der er dog flere gode grunde til, hvorfor det er en virkelig dårlig idé at beholde vinterdækkene på for længe.
- Sommerdæk er generelt hårdere end vinterdæk. Hvor vinterdækket er lavet af blødere gummi og har et groft mønster, har sommerdækket en glattere dækoverflade og et mindre mønster med riller og er lavet af hårdere gummi. Det gør, at det er mere behageligt at køre på sommerdæk i varmt vejr, og du får desuden et meget bedre vejgreb. Det er, fordi sommerdækket har længere mellem lamellerne i dækmønstret, hvilket rent faktisk gør, at sommerdækket er langt bedre til at undgå aqua-planning end vinterdækket.
- Da sommerdæk er hårdere end vinterdæk giver de mindre friktion, når du kører. Det reducerer støj fra dækkene, men kan faktisk også mærkes på økonomien, da den mindre friktion også betyder, at du bruger mindre benzin – og hvem vil ikke gerne spare lidt på benzinposten? Friktionen fra dækkene er faktisk estimeret til at stå for hele 20 % af brændstofforbruget, så det er altså ikke super økonomisk at køre rundt med vinterdæk om sommeren.
- Den sidste rigtig gode grund til at skifte til sommerdæk er faktisk, at det er lige så risikabelt at køre på vinterdæk om sommeren, som du sikkert har hørt, at det er at køre med sommerdæk om vinteren. Det hårde sommerdæk og anderledes dækmønster, gør at de har en mindre bremselængde på tør, lun vej end vinterdæk har. Så uanset tørvejr eller regnvejr bør du få skiftet til sommerdæk, når temperaturen rammer de 7° C døgnet rundt. Hvis ikke får din egen skyld, så for dine medtrafikanters.
Et simpelt skift til sommerdæk kan spare dig for penge
Sommerdæk er som du sikkert allerede ved beregnet til lunere temperaturer. Det betyder derfor også, at dine vinterdæk er beregnet til koldere temperaturer. Bruger du dine vinterdæk, når det er lunt udenfor slides de meget hurtigere op. Ja, faktisk siger man, at vinterdæk slides hele 20 % hurtigere end sommerdæk. Du kan derfor spare lidt og undgå at skulle købe nye vinterdæk alt for ofte ved at få skiftet til sommerdæk, når det er tid.
Tjek dine sommerdæk inden montering
Har du planer om selv at skifte til sommerdæk, bør du give dem en grundig inspektion inden du monterer dem – hvis du da ikke allerede gjorde det, da du gjorde dem klar til vinterhi. Tjek dækkene igennem for søm, sten og lignende for at undgå problemer efter montering. Derudover skal du tjekke mønsterdybden på dine dæk. Er mønsteret under 3 mm, er det stadig lovligt at køre med dem, men du bør se dig om efter nogle nye. Det er nemlig lovligt, at køre med sommerdæk, der har et dækmønster helt ned til 1,6 mm. Kommer du under dette, er det ulovligt, da du får dårligt vejgreb, dækkene kan føles glatte, og du er til fare for dig selv og andre.
Sommer/vinterdæk i andre lande
Skal du på påskeferie i nabolandene anbefaler FDM, at du altid undersøger reglerne for vinterdæk og sommerdæk i det pågældende land. Selvom der ikke er nogen lovgivning herhjemme, der fortæller dig, hvornår du skal køre med vinter- eller sommerdæk, er der det faktisk i andre lande. I Sverige er det for eksempel obligatorisk at have vinterdæk på frem til den 31. marts i tilfælde af sne og kulde.